Postacie leku roślinnego
PrzestrzeĹ Krakowa
POSTACIE LEKU ROŚLINNEGO
Oto opis postaci leku roslinnego. Nalezą do nich:
1. Zioła - Species- sa to ususzone częsci roślin, rozdrobnione które wykorzystuje sie do sporzadzania przeróznych ekstraktów wodnych takich jak napar i odwar. Sa to nastepne postacie leku roslinnego jednak zajmijmy sie jeszcze postacią Zioła. Bardzo wiele ziół zawiera w swoim składzie subtancje lecznicze wykorzystywane w lecznictwie. Są one sjkładnikiem leków gotowych, robi suie z nich nalewki itp. owy surowiec najpierw starannie sie uszy, po czym rozdrabnia i przesiewa przez odpowiednie sita. Obecnie najmoniejsze sa zioła w postaci herbatek Fix czyli ekspresowych.
2. Napar - Infusa- napary przygotowywane są z ususzonych uprzednio ziół poprzez zalanie wrzatkiem surowca. mPrzez zaparzanie pozbeziemy sie enzymów które moga unieczynniac substancje lecznicze zawarte w owych ziołach. naparb wykonuje sie około 15 minut.
3. Odwar - Decocta- tutaj mamy do czynienia z procesem barzo podobnym jak przy naparze jednak róznica polega przede wszytskim w tym i z uprzednio przygotowany surowiec zaleamy woda o temperaturze pokojowej i razem ogrzewamy. Wazne jest aby w trakcie ogrzewania czyli okołom 30 monut temperatura nie była nizsza niz około 90 stopni C. Nie powinna schodzic ponizej tej temperatury. Po ogrzewaniu przecedzamy całosc, nastepnie płucemy wratkiem i uzupełniamy do okreslonej ilosci wodą.
4. Maceracje - Macerationes- jest to jeden ze sposobów wytrawiania surowców roślinnych. W maceracjach zostaja uzyte rozpuszczalniki takie jak m.in. woda, etanol, eter. Wszystko rozpoczynamy od przemycia zimna woda przygotowanego surowca i wszystko pozostawiamy na czas około 30 minut. Nastepnie całosc przesącamy przez gaze i przez gaze uzuplniamy woa do zadanej ilosci.Niektóremaceracje - w zaleznosci od potrzeb i uzytego rozpuszczalnika moga trwac nawet 7 dni.
5. Nalewki - Tincturae- nalewki są to płynne niezageszczone sporzadzane takze z uprzednio przygotoanych ziół. Tutaj takze używa sie mieszaniny rozpuszczalników tj wody i etanolu.Obecnie jest bardzo duzo przygotowanch uprzednio nalewekdo nabycia w aptekach. Większość surowców wytrawia się poprzez maceracje (stosunek masy surowca do masy rozpuszczalnika 1:5). Surowce które wykazuja sie nieco silniejszym działaniem wytrawia się poprzez perkolację w stosunku 1:10.
6. Ekstrakty-wyciagi - Extracta- są to preparaty zagęszczone przygotowane z uprzednio przygtowanych ziół za pomoca odpowiedniego rozpuszczalnika. Ze wzgleu na to ze sa rózne stopnie zagęszczenia wyrózniamy wiec rózne wyciagi. I tak:
-wyciag płynny - (Extracta fluida)- 1 cz. wyciągu odpowiada 1 cz. surowca (takie zagęszczone nalewki).
-wyciągi gęste (Extracta spisa) o konsystencji gęstej, plastycznej masy i zawartości wody do 30 %.
-wyciągi suche (Extracta sicca) są to sypkie proszki o zawartości wody do 5 %.
pozdrawiam
Kacper